"Onderzoek verdachte vastgoedtransacties"


Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op de website Nieuws uit Amsterdam, link here.

20 februari 2008 - Sommige huurders krijgen wel vier keer per jaar met een nieuwe huiseigenaar te maken. Ze voelen zich steeds meer onder druk gezet om te verhuizen, zodat de nieuwe eigenaar het pand met forse winst kan verkopen. Een meldpunt vindt de transacties verdacht en vraagt om nader onderzoek.

Gisteren ontruimde de politie een kraakpand op Bikoplein 19. Volgens de krakers heeft eigenaar Ronny M. - een "hebzuchtig varken" - het pand gekocht van Nawar H. voor euro 650,000. Nawar H. zou het pand zelf net drie weken eerder hebben gekocht voor euro 493,000.

Het huis wordt nog bewoond door een oudere dame die er al veertig jaar woont en niet wil verhuizen. Een eerdere eigenaar zou hebben geprobeerd haar weg te krijgen door vloeren te verwijderen, leidingen te vernielen en het huis te verwaarlozen. De krakers zouden haar hebben geholpen het huis te repareren.

Tjerk Dalhuisen van het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag kent de situatie op het Bikoplein. "Vier jaar geleden is een van onze mensen op huisbezoek geweest bij de dame die daar woont. Nu de krakers eruit zijn gezet staat zij er weer alleen voor".

Volgens Dalhuisen exploderen huizenprijzen omdat nieuwe eigenaars hopen dat het ze lukt om de huurders weg te krijgen zodat ze de panden kunnen verkopen als dure appartementen. Huurders zijn vaak niet op de hoogte van hun rechten.

Gisteren publiceerde het Meldpunt een onderzoek naar zeven panden in Amsterdam waarover het meldingen van huurders had gekregen. Het bleek dat deze huizen regelmatig van eigenaar veranderen tussen een kleine groep vastgoedhandelaren. Eenn van deze handelaren is de eerder genoemde Nawar H., van wie ook wordt gezegd dat hij gelieerd is aan Direct Housing, een bedrijf dat onlangs door studentenbond LSVB en de jongerenafdeling van de SP werd uitgeroepen tot "huisjesmelker van het jaar".

Een pand aan de Pieter Langendijkstraat 31 werd tien keer zoveel waard binnen tien jaar, terwijl de waarde van een pand aan de Lijnbaansgracht 58 900% steeg binnen drie jaar. Dalhuisen zegt dat hij niet weet waar het geld vandaan komt, maar hij wijst op een recent onderzoek naar de verwevenheid van de vastgoedwereld en de georganiseerde misdaad.

Het Meldpunt doet geen beleidsaanbevelingen, maar suggereert wel dat verdachte transacties onderzocht zouden moeten worden. Volgens Dalhuisen hebben vastgoedhandelaren al geprotesteerd: "Ze zijn bang dat straks de FIOD bij ze op de stoep staat".